"Psykvården behöver en flexiblare struktur med fler nivåer där människor i kris kan få hjälp - innan de hamnar på psykakuten." Står det i DNs ledare idag.
"Varje år beräknas cirka 200.000 svenskar ha kontakt med psykiatrin. Kriser efter skilsmässor, ätstörningar, akuta psykoser, depressioner, panikångest - ont i själen har många uttryck."
I ledaren ger man också flera bra förslag till förbättringar. Exempelvis:
- Använd vårdcentralerna. Anställ flera psykologer
- Ge fler chans till korttidsterapi
- Använd internet
Utmärkta förslag! Jag vet inte hur många jag hört som sökt hjälp vid den livskris stressjukdom innebär och som fått svaret "Du är inte tillräckligt sjuk".
Nä, de är bara tillräckligt sjuka för att sjukskrivas och medicineras. Eter några år utan andra åtgärder har de så småningom sjukpensionerats.
Terapi finns det inte resurser till !?!
Jag tror många skulle behöva hjälp vid olika sorters livskriser. Om hjälpen sätts in tidigt behöver krisen inte fördjupas utan kan lösas. Ofta kan den nog lösas med ganska små resurser, kanske räcker några samtal i ett tidigt skede. Att däremot vänta med hjälpen i åratal tills krisen förvandlats till sjukdom och misär kostar mycket lidande och pengar.
Att ge snabbare och effektivare hjälp skulle ge enorma vinster både för individer och samhälle.
Kia
söndag 5 augusti 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Efter 63 års regeringsinnehav (av 72 möjliga) har psykologernas och psykiatrikernas älsklingsparti otvetydigt och totalt misslyckats med sin politik vad gäller ämnet. Framför allt har den svenska rättpsykiatrin varit den mest misslyckade. För övrigt blir man skrämd av det "Nya Sverige" som dagligdags omfamnas av "Utbrändhet", "Gått in i väggen", "Stressjukdom", "Akuta psykoser", "Depressioner" osv. Har Sverige under det socialistiska styret de senaste 70 åren blivit ett HELVETE för medborgarna? Vad har gått fel enligt er, alla klagande bloggare? Är nästa steg att svenskarna i majoritet blir alkoholister eller knarkare för att stå emot politikernas krav på SOLIDARITET? Vi kan ju nu göra en jämförelse med de gamla kommunistländerna i öst, eftersom vi har dessas facit.
För min del kan jag säga att jag tycker det finns mycket att förbättra i dagens samhälle, bl a det jag skrev ovan.
/Kia
Skicka en kommentar