DN skriver idag om det nya lagförslaget som ger arbetsgivarna rätt att kräva läkarintyg från första sjukdagen. Lämnar arbetstagaren inte in något intyg behöver arbetsgivaren inte betala ut någon sjukersättning.
Jag kan ju förstå tankegångarna bakom förslaget, att man ska skärpa kontrollen och stävja fusket. Och visst, det är bra att göra det svårare för de fuskare som finns MEN inte för alla vanliga hederliga människor.
Tänk på till exempel lågbetalda barnskötare och undersköterskor. Människor som faktiskt SKA stanna hemma när de blir förkylda för att inte smitta dem de tar hand om. Jobbar man på förskola kan man dessutom råka ut för många smittor av olika slag och vara sjuk ofta av helt naturliga skäl.
Ska man förutom att man förlorar en karensdag varje gång betala 140 kr? Det blir en stor utgift för en liten inkomst!
Dessutom ska vi väl inte glömma att det redan är svårt att få tid hos läkaren. Hur kommer det att se ut om alla ska ränna iväg och få sjukintyg varje gång de är sjuka? Hur mycket onödig smitta kommer att finnas på vårdcentralerna? Hur många extra läkare kommer att krävas och var ska vi få tag idem? Importera från andra länder där de egentligen behövs till viktigare arbete - ja typ bota allvarligt sjuka och så - för att de ska sitta här och skriva sjukintyg?
Nä, släng det förslaget i malpåsen!
Kia
fredag 13 april 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag tror inte att arbetsgivarna har tänkt sig att helt plötsligt låta sitt lönekontor sätta sig och kräva intyg från första sjukdagen. Dessutom finns redan möjligheten för många arbetsgivare att kräva sjukintyg från första dagen Det är inskrivet i många kollektivavtal. Om det inte gör detta så kan arbetsgivaren redan idag via försäkringskassan begära att få kräva intyg från första dagen.
Nej, låt oss verkligen hoppas att arbetsgivarna inte gör det! Det blir ju visserligen som sagt mer administration för dem oxå men..
För min del tycker jag det är ett lagförslag som inte tillför något.
/Kia
Skicka en kommentar