Beställ boken Lev Livet Levande

Nu till introduktionpris 199 kr!! (Ord pris är 249 kr)

Beställ boken
här



tisdag 20 mars 2007

Frukt och grönt är fräscht och gör dig frisk!

Jag letade egentligen efter ett recept när jag hittade denna intressanta artikeln i DN . Den handlar om hur nyttigt det är att äta frukt och grönt i olika färger och hur olika ämnen samarbetar i kroppen.
Vi behöver se till att kroppen får den näring vi behöver. En intressant sak är detta med microugnar. Enligt artikeln värms ofta grönsaker i mikron så att de nyttiga ämnena försvinner. Bland annat hade spanska forskare jämfört hur flavonoider i broccoli påverkas av tillagning. Efter ångkokning fanns runt 90 procent av flavonoiderna kvar, medan bara ett par procent överlevde en omgång i mikrovågsugnen.
Dessutom tycker jag inte att man ska glömma smaken. Ångkokta grönsaker ser bättre ut och smakar bättre än kokta eller mikrade.
För att ångkoka behöver man inte köpa en särskild kastrull, det räcker att köpa en ångkoksinsats för under hundralappen. En smart investering ur många synvinklar!
Ju godare det är desto mer frestande eller hur? Att det dessutom ger mera näring är ju bara bonus!
De flesta äter för lite frukt och grönt, detta kan vara ett sätt att öka mängden. Ett annat kan vara att ta en frukt istället för en kaka till kaffet. Frukten innehåller både mera näring och ger mer mättnad. Den gör dig också piggare. Fast visst kan man unna sig en kaka ibland. Nyckelordet är väl just "ibland".
Mera frukt och grönt kan vi dock äta varje dag!
Kia

Inga kommentarer: